Transparant

Transparante communicatie

Wat hebben we ervoor gedaan?

We streven naar een open en transparante communicatie met onze inwoners, ondernemers en bezoekers. Door open, proactief en duidelijk met de gemeenschap te communiceren zijn inwoners beter geïnformeerd en ontstaat er meer begrip voor de manier van werken binnen een gemeente.
In 2022 is een voorstel uitgewerkt om organisatiebreed aan de slag te gaan met het thema duidelijke overheidscommunicatie. Dit voorstel is akkoord bevonden door het MT en leidt tot trainingen, activiteiten en tools op het gebied van duidelijke taal in 2023 en 2024.

De gemeente Leudal communiceert via diverse kanalen zowel digitaal als analoog of telefonisch. Daarnaast wordt de informatie op de website regelmatig verbeterd op het gebied van toegankelijkheid en duidelijkheid. Zo is in 2022 de producten- en dienstencatalogus op de website herschreven naar B1 niveau. Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge)opleiding hebben gehad.

De Wet Open Overheid, die in 2022 van kracht werd, bekrachtigt het belang van open en transparante communicatie. De voorbereidingen voor implementatie van deze Wet gedurende de komende jaren zijn in 2022 opgestart en zullen de komende jaren de nodige (ambtelijke) inzet vergen.

Daarnaast is een start gemaakt met de communicatie over de wijzigingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. Nu de inwerkingtreding steeds dichterbij komt, willen wij lokale afspraken voor iedereen uniform en transparant delen. Door de ontwikkeling van een landingspagina op de gemeentelijke website krijgen inwoners, ondernemers, partners en adviseurs altijd de laatste informatie over de wet en wat dit voor Leudal betekent. Welke procesafspraken of indieningsvereisten gelden? Waar kan ik meer informatie over een (deel)onderwerp vinden? De landingspagina maakt verbinding met bestaande delen van de website over bijvoorbeeld bouwen en wonen en maakt op termijn ook de koppeling met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO geeft alle informatie over de fysieke leefomgeving; de regels, vergunningcheck en een indieningsmogelijkheid voor meldingen en aanvragen. Iedereen heeft dan toegang tot één centraal systeem met alle beschikbare informatie en kan dit op ieder gewenst moment zelf raadplegen.

Deze pagina is gebouwd op 06/01/2023 16:01:40 met de export van 06/01/2023 15:42:42